KĀ IZVEIDOT PERFEKTU MĀJAS SPORTA ZĀLI?

KĀ IZVEIDOT PERFEKTU MĀJAS SPORTA ZĀLI?

Pat ja Jūs jau esat sporta kluba biedrs, mājas sporta zāle lieliski papildinās Jūsu treniņu režīmu. Fitnesa aprīkojuma klātbūtne Jūsu mājās ir lielisks veids, kā saglabāt savu veselību. Tomēr mājas sporta zāles iekārtošana var būt diezgan sarežģīta, jo ir jāņem vērā daudz lietu, lai izveidotu vietu, kurā Jūs patiešām vēlaties trenēties. Tāpēc mēs esam apkopojuši svarīgākos faktus, kas jāpatur prātā plānojot savu sapņu mājas sporta zāli.

 

VIDES APSVĒRUMI

 

ATMOSFĒRA

Pareiza atmosfēra var saglabāt motivāciju un iedvesmu. Neatkarīgi no tā, kur Jūs izvietojat aprīkojumu, mēģiniet izveidot zonu, kas ļauj izvairīties no ikdienas traucēkļiem. Treniņu zāle nodrošina gan vietu vingrošanai, gan vietu, kas uzlādē.

APGAISMOJUMS

Apgaismojums var pilnībā mainīt telpas sajūtu. Izmēģiniet stipru vai vāju apgaismojumu, lai telpai pievienotu intensitāti, vai maigāku apgaismojumu, lai treniņa zona būtu relaksētāka. Pievienojiet krāsainu apgaismojumu, kas radīs uz treniņu motivētu noskaņojumu.

MŪZIKA UN IZKLAIDE

Mūzika ir lielisks motivācijas līdzeklis. Jūs vienmēr varat izmantot austiņas, taču, tā kā atrodaties savās mājās, Jums ir daudz iespēju skaņas aparutūras izmantošanai. Televizors, kas Jums jau ir, var kalpot kā lielisks domu novēršanas palīgs garo kardio treniņu laikā.

KRĀSA

Neatkarīgi no tā, vai tas ir iecienītas sporta komandas logotips, motivējoša fotogrāfija vai kas cits, pievienojot elementus, kas Jūs iedvesmo, palīdzēs turpināt progresu un radīt vidi, kurā patiešām vēlaties atrasties. Esiet radošs!

SPOGUĻI

Spoguļi ir lieliska iespēja, lai pastiprinātu gaismu Jūsu sporta zālē un padarītu to vizuāli lielāku. Tie arī palīdz Jums sekot līdzi savai formai.

 

GRĪDAS

Svarīgs un bieži vien neievērots apsvērums, kas ir atkarīgs no Jūsu treniņu stila. Ja Jūs galvenokārt izmantojat kardio trenažierus, viss, kas Jums nepieciešams, ir tam paredzēts paklājs, kas aizsargās grīdu, un jogas paklājs stiepšanās vingrinājumiem. Ja Jūs uz grīdas novietojat hanteles un svarus, apsveriet iespēju papildu aizsardzībai un trokšņu mazināšanai.

ELEKTROENERĢIJA

Pirms plānojat mājas sporta zāli, padomājiet, kur telpā ir konlaktligzdas. Tas palīdz Jums izvēlēties labākās vietas iekārtām, kurām nepieciešama enerģija, piemēram, skrejceļiņam un eliptiskajam trenažierim.

 

KĀDU APRĪKOJUMU  IEKĻAUT?

 

KARDIO APRĪKOJUMS

Kardio aprīkojums ir svarīga fitnesa rutīnas sastāvdaļa. Pat ja Jums patīk āra aktivitātes, piemēram, riteņbraukšana vai skriešana, kardio trenažieri ir lieliska alternatīva, ja laika apstākļi nav piemēroti āra treniņiem. Tas arī nodrošina īpašus treniņus un datu izsekošanu, lai palīdzētu Jums sekot līdzi savam progresam. Ir vairāki galvenie kardio trenažieru veidi, tostarp skrejceliņi, velotrenažieri, eliptiskie trenažieri un airēšanas trenažieri.

Izmērs. Viens no galvenajiem faktoriem, izvēloties aprīkojumu, ir izmērs. Skrejceliņi bieži aizņem daudz vietas, pēc tam seko eliptiskie trenažieri. Velorenažieriem un airēšanas trenažieriem parasti ir nepieciešams mazāk telpas.

Mobilitāte un uzglabāšana. Vēl viens svarīgs faktors ir spēja pārvietot un uzglabāt fitnesa aprīkojumu. Dažus skrejceļus var salocīt, kad tos nelieto, ievērojami samazinot nepieciešamību pēc īpašas vietas. Airēšanas trenažieri ir viegli pārvietojami, un tos var glabāt vertikāli, stūrī vai pat augstā skapī. Šīs funkcijas ir lieliskas, ja Jums ir ierobežota telpa.
Izklaide. Daži kardio trenažieri piedāvā ierobežotas izklaides iespējas, bet citi ir līdzvērtīgi viedajam televizoram ar treniņu programmēšanu, lietotnēm, treniņu izsekošanu un daudz ko citu. Izvēlieties konkrētu treniņu izklaides pieredzi, kas atbilst Jūsu prasībām. 

Ērtības un labsajūta. Kvalitatīvi skrejceliņi piedāvā tādas funkcijas kā triecienu absorbēšana, lai mazinātu ietekmi uz locītavām. Automātiskā apstāšanās, sānu platformas uzkāpšanai un izkāpšanai, roku sliedes un trokšņa slāpēšanas funkcijas ir svarīgas, ja ar aprīkojumu nodarbojas vairāki lietotāji.

 

SPĒKA TRENIŅU INVENTĀRS

Spēka treniņiem mājas apstākļos ir pieejami vairāki aprīkojuma veidi, no kuriem katrs piedāvā savas priekšrocības. Jūsu fitnesa mērķi, vēlamā treniņu metode un pieejamā telpa noteiks, kuras iespējas jums ir vislabākās.

 

TROŠU KUSTĪBA

Universālais trošu trenažieris (cable motion) ir lieliska opcija mājas sporta zālei. Tas izmanto divas troses, kurām piesaistīti svari, kas nozīmē, ka pretestība ir viegli maināma. Troses ļauj veikt savus kustības ceļus, tāpēc Jūs varat paveikt plašu vingrinājumu klāstu visa ķermeņa treniņam. Salīdzinājumā ar lielāko daļu citu piedāvājumu, universālais trošu trenažieris parasti ir izmēros lielāks un tam nepieciešams lielāks griestu augstums.

FIKSĒTĀ KUSTĪBA

Mājas trenažieru sistēmas nodrošina ievērojamu vingrinājumu dažādību un ir paredzētas, lai ietaupītu vietu. Tajos ir iebūvēta pretestība un tās  domātas noteiktu muskuļu grupu izolēšanai.

Smita trenažieris (Smith machines) nodrošina daudzpusību un ļauj izpildīt daudzus vingrinājumus. Aprīkojumā ir iestrādāts stienis, taču pretestībai ir nepieciešami svara diski un lai paplašinātu vingrinājumu iespējas nepieciešams arī sols.

 

BRĪVIE SVARI

Hanteles. Brīvie svari nodrošina pilnīgu kustības kontroli. Hanteles derēs jebkurai mājas sporta zālei, jo tās ir mazas un samērā viegli uzglabājamas.

Treniņu rāmji ir neticami daudzpusīgi un piedāvā iespēju izmantot tos funkcionālajos treniņos. Tie ir lieliski piemēroti tiem, kas vēlas trenēties ar brīvo svaru, taču apsveriet papildu iespēju iegādāties stieni un svaru diskus, kas nepieciešami šai opcijai. Soliņš ir arī vēl viena sastāvdaļa, ja mājas sporta zāli veidojat ap plauktu. Treniņu rāmji ir arī konfigurējami un nodrošina iespēju pievienot daudzus piederumus papildu vingrinājumiem un treniņu paņēmieniem, piemēram, funkcionālajiem treniņiem vai ķermeņa svara vingrinājumiem.